čtvrtek 1. února 2018

Gemina (A. Kaufman, J. Kristoff)

Anotace: Hanna pobyt na vesmírné stanici v galaxii kdesi na konci vesmíru vždy vnímala jen jako ztrátu normálního společenského života. Nikdo jí ale neřekl, že jí pobyt tady může stát život. Sága, která začala již v Illuminae, nyní pokračuje na palubě Skokové stanice Heimdall, kde se dva noví hrdinové musí střetnout s vražedným komandem BeiTechu. Hanna je hýčkanou dcerou velitele stanice, Nik naopak rebelujícím členem ze špatné rodiny. A zatímco se oba potýkají se životem na tom nejnudnějším místě v celém vesmíru, netuší, že se k nim blíží zkáza. Když elitní útočný tým BeiTechu napadne stanici, Hanna a Nik jsou donuceni spolupracovat, aby bránili svůj domov. A aby toho nebylo málo, cizí forma života zabíjí jednoho obyvatele stanice po druhém a porucha na červí díře hrozí, že časoprostorové kontinuum může být rozerváno ve dví. Brzy tak Hanna a Nik nebojují jen o svůj vlastní život – osud celého Heimdallu a možná i celého vesmíru je v jejich rukou. PRO INFORMACI: Román je vyprávěný skrze ohromující kombinaci dokumentů, záznamů, e-mailů, vojenských rozkazů, pohovorů či přepisů ze sledovacích kamer. Gemina navazuje na Illuminae a vtáhne čtenáře do úchvatného nového příběhu, který jim vyrazí dech.

Úvod
Když se mi více než před rokem dostalo do ruky Illuminae, byla jsem po jeho dočtení sice nadšená, jelikož to byl ohromný příběh, ale také zklamaná, že si musím počkat na pokračování tak dlouho. A teď je tu, ve své obří modré kráse pokračování vesmírné trilogie s názvem Gemina!

Tak jako u Illu, i Geminou nás provází dva hlavní hrdinové, Hanna a Nik. Také se opět setkáváme s velice zajímavým grafickým zpracováním. Příběh je tvořen prostřednictvím různých záznamů jako např. chaty, články, deníkovými záznamy či kresbami, e-mailovou poštou, plánky či počítačovým kódováním. Ani však Gemina nezůstala pozadu, co se týče děje, jelikož o napínavou a gradující linii pouze nebyla! Jak jsem již podotýkala v recenzi na díl první, pro popisnost tu není zrovna mnoho místa. Netvrdím, že sem tam něco nebylo popsáno, hlavně tedy při přepisu kamerových záznamů, ale nějaké dlouhé odstavce popisující cokoliv nečekejte. Zde jde především o vcítění se do akce a opuštěných hrdinů. Samotná čtivost je bezproblémová, jakmile si přivyknete na zvláštní styl, jakým je příběh vyprávěn. O odlehčení atmosféry se dobře staral humor či všelijaké rýpavé vtípky ze stran H. a N.

Atmosféra a prostředí
Vesmír všude kam až lidské oko dohlédne! Čeká vás vskutku napínavé, akční, tajuplné a zcela promyšlené dílo. Díky přidaným plánkům a mapám lze zjistit, když je to potřeba, kde se zrovna hlavní postava nachází nebo lépe řečeno, kam se potřebuje dostat, aby unikla svým nepřátelům. Být proti své vůli uvězněn ve vesmírné lodi ve vzdálené budoucnosti nepochybně není žádná sranda, ještě když je to váš domov a oni ho ohrožují i s lidmi, které milujete.

Akce a zlo
Akci jsem již několikrát zmínila a myslím, že i zcela oprávněně vychválila. Od začátku je zde jako starý dobrý přítel a pomalu se na stránkách objevuje a nabírá nezastavitelné tempo. Nato, jaká je tato knížka „bichle“, neskutečně rychle její listy mizí před očima. Co se týče samotného zla, či přesněji řečeno zloduchů, máte se na co těšit! Opětovně se zde vyskytuje více druhů či forem zla, intrik a zákeřných překvapení. Nepřátelé ohrožující vše, na čem mladým hrdinům záleží, divná forma čehosi živého, která řádí, jak smyslů zbavená a napadá vše živé, co se jí postaví do cesty či samotná červí díra ohrožující existenci vesmíru a jeho obyvatel. 

„Trpělivost a Mlčení spolu mají překrásnou dceru. A ta se jmenuje Pomsta.“

Romantika
Jiskřeníčko, jiskření. Romantická linie je tu spíše pro odlehčení vzrušující atmosféry a potěšení romantických duší. V porovnání s Illuminae je poněkud poklidnější, jedná se především o takové žertovné narážky a lítání jisker mezi hrdiny. Netvrdím, že to u toho taky zůstane, jelikož ve vesmíru je možné vše, zvláště když se za vámi táhne smrt jako stín a vy musíte rychle jednat.

Záhady a tajemství
Ani v této oblasti nedošlo k nějakému ochuzení. Všemožné i rozhodně úplně nemožné záhady létaly vzduchem jako mouchy. Postupem dění se většina z nich vysvětlila či k tomu dopomohlo prozření a vzpomínání si na první díl z této série. Woow okamžiků a překvapení tu bylo taktéž dost, takže si dejte pozor, až budete dílo číst, ať nemáte pusu ustavičně dokořán, tak jako já (to se na vysokoškolskou přednášku moc nehodí). Co se týče těch tajemství, která nebyla zcela objasněna, doufejme, že třetí díl s názvem Obsidio nám vše již prozradí.

Nik M: eee, jakože co? mám dojem, že když ve škole probírali protiteroristický zásady, zrovna jsem seděl v base
Nik M: Sice teda UMÍM vybrousit provizorní kudlu z kartáčku na zuby, ale…
Nik M: ale bohužel zrovna u sebe nemám kartáček

Postavy
Nika i Hannu jsem si ihned oblíbila, taktéž Nikovu odvážnou sestřenici a řadu dalších jedinců. Pokud jste se již smířili, že Gemina má jen nové postavy, s radostí vás mohu vyvést z omylu. Všechny tři knihy fungují společně. Máme tu hlavní tragédii, od které se odvíjí řada dějových linií, takže je jasné, že jednoho dne dojde k jejich protnutí. Zde tomu tak bylo a věřím, že „trojka“ nám teprve ukáže, zač je toho loket! 

Závěr
Nejprve bych chtěla zmínit, že moc nedoporučuji číst knihy v jiném pořadí, než v jakém vyšly. Mnoho skutečností byste totiž nemuseli chápat a to by byla škoda. „Illu i Gem“ se totiž zabývají stejnou katastrofou, akorát s tím rozdílem, že její následky se odehrávají na více místech. Dějově i časově se tedy více méně překrývají a propojují. Konec Geminy je stejně tak, jako u Illuminae, tak trochu otevřený a nechává místo pro mnoho otázek, ale nejedná o žádné vyloženě nervy drásající zakončení. I když asi tak 30-40 stran před koncem jsem myslela, že autory uškrtím za jedno milé/nemilé překvapení, ale o tom radši pšt! Nakonec tedy knihu doporučuji všem, kteří již našli zalíbení v předcházejícím titulu či mají rádi vesmírná sci-fi plná akce, napětí a nebezpečí.

Název: Gemina
Autor: A. Kaufman, J. Kristoff
Počet stran: 672
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 5/5 

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji internetovému obchodu DOBRÉ KNIHY!




3 komentáře:

  1. Super recenze. :-) O sérii uvažuji, ale furt nevím,jestli mi ten jiný grafický styl nebude spíše vadit. Jednu knihu jsem takovou četla a až tak moc super to pro mě nebylo, tak uvidím. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zkus aspoň knihovnu, kdyby ti to náhodou nesedlo :)

      Vymazat
  2. do tehle serie jsem se naprosto zblaznila, je super jak po obsahove strance, ale i po graficke, to je naprosta pecka :-D

    OdpovědětVymazat