pondělí 12. února 2018

A zrodí se píseň (Samantha Shannonová)

Anotace: Není tu bezpečno. Nevzdáme se.

Po krvavé bitvě v Kruhu z růží je Paige Mahoneyová jako Kmotryně v neustálém ohrožení. Stabilizace roztříštěného londýnského podsvětí, kterému nyní vládne, bude složitější, než se kdy zdálo. Paige netuší, že její vládu může velice brzy ukončit zavedení zdokonaleného detektoru Senshield. Jeho vylepšená verze už dokáže rozpoznat první tři řády jasnovidnosti, což pro komunitu vidoucích a světa, v němž žijí, znamená jistou zkázu…

A zrodí se píseň je třetí knihou plánované sedmidílné série. První díl Kostičas hned po vydání obsadil přední příčky žebříčku bestsellerů The New York Times, byl přeložen do osmadvaceti jazyků a připravuje se jeho zfilmování.

Úvod
Je to tu! Konečně jsem se i já dostala ke třetímu dílu série Kostičas a musím říci hned na začátku, že to byla vážně pecka (sorry not sorry). Na pokračování jsem se opravdu moc těšila a po jeho dočtení jsem si ještě dala novelu The Pale Dreamer, jelikož jsem se nechtěla toho úžasného světa a postav tak lehce vzdát.

Příběhem nás opět provází hlavní hrdinka Paige, tak jako v předešlých dílech. Co se týče popisnosti, dějovosti či čtivosti, tak tahle série je prostě skvost! Ani v tomto pokračování jsem nenalezla nudné pasáže, dějové vycpávky či hluchá místa. Vše do sebe skvěle zapadalo a dávalo smysl. Popisná stránka příběhu byla naprosto dokonalá, jelikož Samantha ví, jak má svoje dílo přiblížit svým čtenářům. Dějová linie byla plná akce, napětí, zvratů a nebezpečí, tak jako tomu bylo i v předchozích titulech. Prostě a jednoduše to gradovalo tam, kde mělo a nenechalo vás to v klidu, dokud jste nedospěli k poslední stránce knihy.

Atmosféra & prostředí
Londýn blízké budoucnosti a nejen ten. Utlačovaní vidoucí Scioen a jeho příznivci (pokud si vzpomínáte na konec druhého dílu, víte, kdo se nám vrátil na scénu a započal další válku). V tomto pokračování se autorka především zaměřila na samotnou revoluci, ke které je potřeba získat spojence a kde jinde je hledat než po zbylých částech Anglie, Irska či Skotska. Takže samotný Londýn už nehraje hlavní roli a my se konečně dostáváme a poznáváme širé okolí a jiné způsoby života vidoucích.

„…Bylo snadné vyvolat v lidech odpor vůči ‚nepřirozeným‘ a slíbit jim před nimi ochranu. Tak se zrodil Scion.“ ….. „Říše založená na lidské nenávisti.“ 

Zlo & akce
Scion už od počátku série usiluje o zlikvidování všech vidoucích a že si zde polepšil! Přístroj zvaný Senshield, který dokáže odhalit vidoucího podle jeho řádu, stále více a více ohrožuje nepřirozené jedince. Zdokonalil se a padouši ho míní používat za každou cenu. Svět vidoucích je v obrovském ohrožení a je potřeba celý scionský plán i s detektorem zpomalit nebo pokud možno navždy vyřadit z provozu.. Možných forem zla a jeho způsobů jednání je v tomto titulu opravdu hodně. Scion má mocného spojence na své straně a to nevěstí nic dobrého.. Možná tak pro čtenáře, který se dočká nepřetržité akce, nervy drásajícího napětí a nebezpečných situací při kterých dochází k zadržování dechu a držení palců všem důležitých postavám.

Nemůžeš nás zachránit všechny, Paige.

Romantika
Autorka ví, že trocha té romantiky a jiskření nikdy neuškodí. Tento prvek je spíše osvěžujícího a miloučkého charakteru, nejde zde o velké ovlivňovaní dějové linie, spíše její doplňovaní. Myslím, že těchto láskyplných momentů tam bylo tak akorát a moje srdce bylo naprosto spokojené.

Povzdechla jsem si. „Tome, jedna jediná věc se dá o Refájcích říct s jistotou: nikdy ti neřeknou všechno.“

Záhady & tajemství
Paige a její přátelé rozhodně čeká dobrodružství plné nejistoty a všude číhajících záhad a tajemství. Bohužel nemohu prozradit ani naznačit oč v tomto díle jde, jelikož bych vám velmi nerada pokazila čtení mými spoilery! Jediné, co mohu říci je, že se máte na co těšit, jelikož spisovatelka mi dokázala několikrát vyrazit dech či mě velmi dlouho napínala postupným odkrýváním krutých skutečností a pravd. Co snad mohu prozradit je, že téměř všechno se neustále točí kolem nebezpečného přístroje a jeho záhadného fungování.  

„Vy jste londýnští jasnovidci a já nedopustím, aby vás režim vyhladil. Vezmeme si své ulice zpátky. Vybojujeme si svobodu. Udělali z nás zloděje — je načase ukrást, co nám patří!“


Postavy
Paige se po souboji, který probíhal ke konci druhého dílu, stala Kmotryní a s tímto označením se nese spousta zodpovědnosti a velkých rozhodnutí. Ovšem není nato sama! Má na své straně své milované nejbližší, takže i v tom příběhu se opět můžeme setkat s Nickem, Elizou, Strážcem a mnoho dalšími. Řekla bych, že největší osobností růst se objevil opět u již několikrát zmíněné hlavní postavy Paige, která se, ač to snad už není ani možné, stala ještě silnější a odvážnější bojovnicí za svůj lid.

„Už jednou jsi povstala z popela. Pokud chceš přežít, musíš věřit, že se ti to bude dařit zas a znovu,“ řekl Strážce.

Závěr
První, co zmíním je, že samotný konec nebyl v porovnání s první a druhou částí tak úplně otevřený. Na konci třetího titulu je svým způsobem naznačeno, že nás čeká další svazek a tak trochu  víme, kde se co bude dít, ale nebyl to ten typický konec, při kterém si škubete vlasy z hlavy a chystáte si e-mail, ve kterém budete žebrat u autorky o rychlé dopsání další části.. Ale i tak NUTNĚ POTŘEBUJI DALŠÍ DÍL! Jak vám již možná/určitě došlo, já tuhle sérii zbožňuji a doporučuji všude, kde můžu, jelikož podle mě obsahuje vše, co by měla perfektní kniha mít. Je skvěle napsaná a čtivá. Má propracované zápletky a nenechá vás spát, dokud ji nedočtete. Dále se odehrává v originálním světě, který je taktéž skvěle promyšlen. A v neposlední řadě si zamilujete její hrdiny, kteří neztrácejí víru v lepší budoucnost. Zkrátka a dobře lidi: Čtete tuhle knižní řadu!

A čekala jsem, až vyjde slunce — zatím vyšlo vždy, jako když se z noci zrodí píseň.


Název: A zrodí se píseň
Autor: Samantha Shannonová
Počet stran: 423
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 5/5 


Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.



2 komentáře: