sobota 5. listopadu 2016

Plameňák na konci léta (malá antologie amerických žánrových autorek)

Anotace: Malý průřez současnou americkou fantastickou (ne-realistickou) literaturou psanou v duchu klasické vypravěčské tradice Poea, Twaina či Bradburyho, ovšem z ženského úhlu pohledu. Jednotlivé povídky jsou velmi různorodé, i když leccos mají společného: svobodný a suverénní přístup k žánru, skvělé vypravěčské řemeslo, vtip a nadhled… a ženské hlavní hrdinky. Šest malých klenotů vylovených z moře anglosaského psaní.
První české vydání v tomto uspořádání. První české vydání všech povídek kromě povídky „Šest měsíců, tři dny“, kde jde o první vydání knižní a zároveň první vydání v tomto překladu.
Něco na úvod:
Když se mi pan Němeček ozval s nabídkou, zda bych chtěla knihu k recenzování, tak jsem vůbec neváhala. Anotace mě zaujala a kapesní formát knihy je skvělým přítelem na cesty. Navíc mi přišel nový i starý přebal knihy a musím říci, že oba vypadají velmi dobře. Kniha obsahuje 6 různorodých povídek, většinou s podtextem fantastiky. Některé povídky byly čtivější než jiné, ale s žádnou jsem neměla problém. To samé se dá říci o popisnosti a dějovosti knihy. Některá povídka byla živější než jiná, v další bylo více popisů apod.

Povídky ve zkratce:
Bitva o malou velkou vědu (Pamela Rentzová) je povídka o cestování časoprostorem. Hlavní hrdinka je zapálená do svého projektu ukázat lidem historii a důležité momenty dějin zajímavým způsobem, avšak lidé ne vždy dokáží chápat věci tak, jak se od nich očekává. Čtivý, živě popsaný příběh, který přináší zamyšlení se nad lidskými touhami a skutky.
Velká radost (Ursula K. Le Guinová) nám zapáleným cestovatelům letadlem nabízí velmi atraktivní nabídku, jak trávit čas na letišti. Má vaše letadlo zpoždění? Netrapte se! Vydejte se s námi na ostrov, který vám nabídne modré z nebe! Ano, tato povídka byla opravdová bomba. Jednotlivé popisy ostrovů (např. vánoční, velikonoční, silvestrovský) a jejich aktivit pro návštěvníky byly detailní, živé, vtipné a komplexně velmi zajímavé a plné fantazie. Zdá se vám to neuvěřitelné? Nevíte, jak se během čekání na spoj zabavit a hlavně jakým způsobem se dostat na některý z ostrovů? To vše a mnohem víc vám tato povídka sdělí!
Jak to bylo doopravdy (Pat Murphyová) je příběh, který mě vzal za srdce. Byl plný emocí, hloubky a upřímnosti. Jedná se o retelling na Sněhurku. Jak víte, retellingová vyprávění v dnešní době celkem vládnou světu a já vás tímto prosím, abyste si ji přečetli! Možná to ani není úplně čisté převyprávění známé pohádky, možná je to ve skutečnosti její pravdivá (bolestná) verze, pokud je, tak pláči.. opravdu. Tato povídka (a také ještě jedna, která je od stejné autorky) byla naprostým topem této knihy.
Paní Sorensenová a seskveč (Kelly Barnhillová) vypráví příběh o smrti manžela a znovunalezení se, o lásce k nadpřirozené bytosti a touze po návratu ke svému vysněnému životu. Abych řekla pravdu, tak tahle povídka pro mě byla nejslabší. Byla sice dobře popsána, ale ne tak úplně jsem se do ní dostala. Možná, že druhé přečtení mi více otevře oči a já si ji oblíbím.
Šest měsíců, tři dny (Charlie Jane Andersová) je o dvou lidech, kteří na první pohled vypadají jako spřízněné duše, ale opak je pravdou. A proč? Oba totiž vidí do budoucnosti, a tudíž vědí, jakým směrem se jejich životy mohou ubírat a jak nakonec jejich vztah skončí. Je o naději a touze změnit životní cesty, je o chtíči vymanit se z moci jejich darů (či prokletích?).  
„Změň detaily – a možná se změní i celek.“
Hejno zahradních plameňáků (Pat Murphyová), jak jsem se již zmínila, patří mezi dvě top povídky. Jediný tento příběh nemá s fantastičnem nic společného. Ocitáme se ve velmi malebné, udržované a pravidly posedlé městské čtvrti či předměstí. Poté, co se poněkud veselejší žena (možná spíše žena s otevřenými myšlenkami a názory) nastěhuje do jednoho z domů, nastanou potíže. Proč? Protože ji zakážou mít na dvoře hejno prudce růžových plameňáků. Haha! Tato povídka byla úžasně vtipná a nespoutaná. Hlavní hrdinka byla boží a její všemožné způsoby, jak naštvat hlavního vedoucí výboru „proti všem možným předělávkám domů a jejich zahrádek“, byly geniální. Vážně, dobře se pobavíte, to mi věřte, jelikož kdo nikdy nezažil sousedské hašteření, že?
Závěr:
Plameňák na konci léta nabízí velmi čtivé povídky, které se skvěle hodí na cestu např. vlakem. Velikost knihy se k tomu přímo hodí a počet stran také. Kniha nabízí téměř vše, nadpřirozenou atmosféru, dobře popsaná prostředí, humor, romantiku, emoce či problémy. Myslím, že si každý v knize najde tu svou popř. ty své top povídky, těžko říci, zda budete souhlasit s mými názory, ale to se dá lehce zjistit, že? K přečtení doporučuji všem, kteří mají chvíli času a poblíž čaj či kávu, jelikož dobrý nápoj se k dobré knize vždy hodí!

Název: Plameňák na konci léta
Autor: malá antologie amerických žánrových autorek
Počet stran: 152
Nakladatelství: Gnóm!
Rok vydání: 2016
Moje hodnocení: 3,5/5
Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Gnóm!
Více naleznete zde: http://gnom.name/

Žádné komentáře:

Okomentovat