středa 9. září 2015

Kořist (Andrew Fukuda)


Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?
Gen a jeho lidští přátelé prchají nocí. Gena však nepronásledují jen krvežízniví lovci, ale i vzpomínky na dívku Záři, která zůstala v Ústavu pro studium glupanů. Klidným ho nenechávají ani probouzející se city k lidské dívce Sisy. Na svém útěku se dostanou až do lidské komunity žijící na tajném místě vysoko v horách. Když si začnou myslet, že jsou konečně v bezpečí, události naberou nečekaný směr. Gen poznává, že nový svět, který objevili, je možná stejně zlý jako svět, který opustili.
Nepřátelé se najednou valí ze všech stran. Genovi a Sisy začíná být jasné, že nemají nic než jeden druhého. Pokud se nestanou kořistí…
Druhý díl strhující trilogie od Andrewa Fukudy.
Kořist je druhý díl upírské trilogie A. Fukudy. Očekávala jsem pořádnou jízdu, jak vysvětlení pár tajemství, tak boj o přežití všude, kde se dá. Dočkala jsem se?

Autor se i v pokračování stále ubírá zajímavými myšlenkami a novými pohledy na svět upírů. Jeho styl psaní a popisnost prostředí je srovnatelná s prvním dílem. Čtenáři si dokážou prostředí, ve kterém se hrdinové potloukají, dobře představit. Čekala jsem větší popisnost, co se týče postav a jejich vývoje, ale to se zde objevilo minimálně. Gen i Sysi jsou stále hrdinové pro ostatní, kteří je následují jako ovečky. Bez zvratů a podlosti, bohužel (mám ráda zrady z řad nejbližších :D).
Teď, nebo nikdy. Všechno, nebo nic. Vybírám si teď a doufám ve všechno.
Atmosféra, která z knihy sálala, byla velmi různorodá. Samotné kapitoly s cestováním a útěkem před glupany byly napínavé a dobrodružné. Sem tam se objevilo pár hluchých nezajímavých míst, ale to lze přejít. Samotná část, týkající se tajuplné vesnice mě bavila nejvíce. Byla jsem přirozeně zvědavá, jaké zlo se zde ukrývá. A že ho bylo hodně! Tajemství, která vyplula napovrch, mě překvapila a vyvolala WTF? Konec knihy a boj o přežití jsem si užívala na maximum. To bylo dobře vykreslené a propojené s několika vyřešenými tajnostmi a plné napětí a akce.
Lovci. Běží sem, aby mi zabořili špičáky do masa. Aby mě roztrhali na kousky, pochutnali si na mně, zhltli mé vnitřnosti.
Ani zde nechyběla romantika a probouzející se láska. Nejen ta ryzí mezi dívkou-chlapcem, ale také mezi přáteli a rodinou.

Už podle tématu knihy je zřejmé, že největší zlo zde jsou upíři. Ač se to zdá divné, není to tak. Jejich hlavní pud je k tomu nutí, ale lidské bytosti přece nikoliv. Mnoho postav v Kořisti bylo tak odporně podlých a zlých, že bych si radši volila boj s krvežíznivou bestií.
Komplexně jsem s pokračováním spokojená. Možná jsem očekávala, že druhý díl předčí první, což se nestalo, ale nevadí. Mělo to své chyby, ale ty se dají přejít. Rozhodně stojí za přečtení a teď už jen závěrečný díl, který mám už nějakou dobu rozečtený a doufám, že mě nezklame.
4 hvězdy

2 komentáře: