neděle 17. srpna 2014

Demonata 2 - Démon a zloděj (Darren Shan)


Druhá kniha ságy Demonata je tu!
Pecka Fleck vždycky tušil, že je na něm něco divného. Vidí světla. Zvláštní, barevná světla vířící vzduchem. Ale to vlastně nic neznamená, dokud se tato světla nespojí jako nějaká podivná skládačka a nevytvoří okno... okno do světa démonů, které se Peckoví podaří otevřít, což má strašlivé následky. Díky tomu však také objeví svoji sílu, stane se Učedníkem jehož úkolem je uštvat zvrácené mocné démony k smrti, zachránit svého malého bratra a přitom sám zůstat naživu...


Na knihu jsem se opravdu těšila. První díl této série byl velice čtivý a napínavý, takže jsem to samé očekávala i od dvojky. A povedlo se!
Druhým dílem nás provází hlavní hrdina Pecka Fleck. Je jediným vypravěčem celé knihy. Kniha je rozdělena na spíše kratší kapitoly, které jsou pojmenované podle tématu uvnitř.

Pecka Fleck, obyčejný samotářský kluk, který umí hýbat se světelnými skvrnami, ale nechápe jejich význam. Zatím! Po únosu bratra démonem se rozhodne pro pěkně šílenou věc a otevře si okno do světa démonů. Na jeho záchranné misi se spřátelí s Učedníky a stane se jedním z nich. Po neúspěšném boji s démony se ocitne zpět ve svém lidském světě, kde se setká s dalšími svého druhu - Dervishem a Žralokem. Spolu s nimi se Pecka vrátí zpět do vesmíru Demonat, aby s jejich pomocí a s pomocí předešlých Učedníku dostal bratra zpět, i přes sebevětší cenu a ztrátu. Dokáže porazit Lorda Lítost s jeho fámuly a dostat svého malého bratříčka zpět, anebo je vše úplně jinak? Dobrodružná cesta za zlodějem, démonem a tajemným Kah-gashem!

Tento díl je, oproti prvnímu, méně krvavý a strašidelný, což mu ale vůbec neubralo na kráse. Naopak! Autor měl více prostoru pro samotný vesmír Demonat. Krásně do detailu popsal každý svět, do kterého si Pecka otevřel okno. Díky autorově velké fantazii, byl každý svět něčím jedinečný a neokoukaný. Dále různorodost a originalita démonů byla velkým překvapením. Nešlo jen o popis zevnějšku démona, ale také o jeho vlastnosti a schopnosti. Dalším velkým plusem pro autora je fakt, že nás seznámil s mladší verzí Dervishe (tato postava se vyskytovala v prvním díle). Zjistili jsme, jaký byl Dervish za mlada učedníkem a jak vypadal. Každá kapitola byla v knize velice dobře vykreslená a promyšlená. Shan opravdu oplývá nekonečným množstvím fantazie. Příběhu nechyběla akce, napětí, které Vámi po pár stránkách prostoupilo a nepustilo do samého konce a krvelačnost ve formě pěkné dávky střev a dalších vnitřností. V tomto díle se našlo několik opravdu nechutných pasáží, týkajících se hlavně démonů požírajících vnitřnosti. Pěkně kousek po kousku popsaných.  Děj trošku pokulhával v průhledné zápletce (v pravdě o uneseném bratrovi).
Pecka Fleck je vládce světel, jak sám sebe nazval. Je to hodný, obětavý, odvážný chlapec. Už odmalička trpí podivínstvím a osamělostí, kvůli světelným skvrnám, které ho provází na každém kroku. Skvrny vidí sice jen Pecka a jeho okolí ne, ale bohužel o nich mluví a je považován i za blázna. Neochvějně miluje svého bratra a pro jeho záchranu se schopný udělat vše.
Učedníci - např. Naďa a Šarmila mi hned přirostly k srdci. Obě byly ochotné pomoci Peckovi s jeho potížemi. Na druhou stranu Beranabus, vůdce Učedníků, byl příšerný. Neochotný člověk, který si šel jen za svým cílem, a vždy muselo být po jeho.
Dervish a Žralok byli skvělá dvojka. Svými vtipnými pasážemi osvěžovali hororovou atmosféru knihy.
Lord Lítost, ve druhém díle této ságy, se ovšem ukázal méně děsivý, než za jakého jsem ho považovala. Pevně věřím, že to napraví a já z něho budu mít opět respekt.
I přes slabší místa v ději se Shan opět předvedl! Doporučuji všem fanouškům hororů, thrillerů anebo všem co mají rádi dobrodružství. Bojíte se rádi? Tak uvidíme, jestli se právě vy nezaleknete krve a vnitřností všude kolem. ;)

4 a půl hvězdy

 
Zdroj anotace: CooBoo

Žádné komentáře:

Okomentovat