pondělí 14. července 2014

Terapie láskou (Matthew Quick)

 
Pat Peoples se vrací z léčebny pro duševně choré a svět kolem mu nedává příliš smysl. Oblíbený fotbalový tým hraje na stadionu, který před několika měsíci ještě nestál, přátelé mají manželky a děti, ačkoli nedávno byli ještě svobodní. Nikdo mu nechce vysvětlit, jak je to možné, ani s ním mluvit o jeho ženě Nikki, s níž se jistě brzy zase shledá, i když právě teď žijí odloučeně. Pat ale věří ve šťastné konce. Stačí na sobě pracovat, nenechat se odradit, být laskavý k lidem, a život vás odmění. Tak je to ve všech dobrých filmech. Co si o tom myslí váš terapeut, mrzoutský táta nebo divná kamarádka, nehraje roli. Protože je jen otázkou času, kdy odluka skončí, on se s Nikki opět shledá a budou žít šťastně až do smrti. Nebo ne?

Kniha by se dala zařadit do psychologického žánru. Nalezneme zde mnoho úvahových kapitol. Krom nich jsou tu živé popisy utkání amerického fotbalu a dopisy psané mezi hlavními hrdiny (Pat a Tiffany). Některé části pro oddych, jiné naopak k zamyšlení.


Hlavní hrdina Pat Peoples je duševně narušený člověk, který má kupu problémů. Jeho největší do očí bijící vlastností je jeho naivita. Věří ve stříbrné lemování (mraků, skrz které svítí Slunce.) = šťastné konce. Tvrdí, že život je jako filmová páska, jako film, který vždycky skončí happy endem a všichni budou s tím, koho milují. Díky posilování a celkově sportu dokáže svoji výbušnou povahu udržet na uzdě. Jeho hlavní životní cíl po propuštění z léčebny je stát se lepším člověkem, takovým jakého by si přála jeho manželka od které je odloučen. Ztráta paměti na osudovou událost před léčbou ho stále vede k zmatenosti, nepochopení a zranitelnosti.
Některé momenty v jeho vyjadřování připomínali 5ti-leté dítě a tím pádem se zdály i některé jeho problémy příliš absurdní.
Moc se mi líbili vtipné popisy zápasů amerického fotbalu a lásky a vášně k němu. (Razie z Asie jedééé!)
Příběh je o znovu objevení sebe samotného. O tom co člověk měl, ztratil, prožil a chce. Plné naděje i bolesti. Velká reálnost příběhu. Život takový jaký je. Ukázka toho, že s přáteli jde všechno lépe, a když k tomu navíc přihodíte terapeuta stejně praštěného jako vy, není si nač stěžovat.
Konec knihy se mi líbil. Dopadlo to tak, jak mělo. Nakonec není důležité, abychom byli šťastní hlavně my, záleží taky na druhých a jejich štěstí.

3 hvězdy

 
V roce 2012 byl natočen film podle této knihy. V hlavních rolích Bradley Cooper (Pat), Jennifer Lawrence (Tiffany) a Robert De Niro (otec Pata).


 zdroj anotace: BUX

Žádné komentáře:

Okomentovat